Címkék

filmajánló (1) London (1) politika (1) trek (1)

HTML

Spockcooper

Friss topikok

  • desmondwallace: Én benevezek rá. (2012.10.28. 20:00) 247°F

Címkék

Külső feed

Houston we have a problem

Én mondom, a Spocky.

2013.10.25. 13:48 SpockCooper

Kitartás vagy kaszálás?

Sokat gondolkodtam mostanában azon a döntési mechanizmuson, amelyen akkor megyünk végig, ha kedvelt sorozatunk az első néhány jó évad után pocsék minőséget produkál. 

Mitől függ az, hogy...

...feladjuk és  elkaszáljuk?

...elhatározzuk, hogy ha már addig kitartottunk, akkor végignézzük a sorozatot. 

És a tanulságokat hogyan építjük bele a döntési mechanizmusba?

Mi tegyünk, ha kedvelt sorozatunk minősége olyan tempóban süllyed, mint Kyle Broflowski a Pisipark epizódban?

Kyle pee water park.jpg

Nézzünk példákat!

Monica_Reyes,_John_Doggett_and_Dana_Scully.jpg
Az első kasza vs. kitartás döntést az X-Aktákról kellett meghoznom. David Duchovny elhagyta a sorozatot a 7. évad végén és csak igen ritkán bukkant fel a maradék 2 évadban.

Mulder távozása után a sorozat tulajdonképpen önmaga spin-off változataként volt értékelhető. Gillian Anderson karaktere is ritkábban szerepelt, helyette Monica Reyes és John Doggett kerültek be a sorozatba. A 7. évad után már sejteni lehetett, hogy már nem húzza sokáig a sorozat, így végignéztem az utolsó két évadot is, hiába volt már csak árnyéka a sorozat korábbi önmagának.   Ez a kitartás kategóriába tartozik.

Dexter


A Dexter utolsó, nyolcadik évadja annyira kritikán aluli volt, hogy csak nevettem az égbekiáltó hibákon, de mivel előre tudható volt, hogy ez az utolsó évad, tudtam hogy ki lehet bírni a végéig. Sokat számít, hogy hány epizód van még hátra kedvelt sorozatunkból, mikor elkezdünk a kasza után kotorászni. Ha nem tudtam volna, hogy ez az utolsó évad, akkor a harmadik epizód után feladom.

South Park

Noha generációm jó része ezen a sorozaton nőtt fel és beszélgetéseinket gyakran színesítik utalások a South Parkra, ma már csak kevesen nézik a sorozatot ismerőseim közül. Az első 5-8 évad epizódjaira még emlékszünk, de aztán egy olyan minőségromlás következett be, ami azt eredményezte, hogy hiába imádtuk korábban, mégsem voltunk képesek végignézni a továbbiakat. Jelenleg a 17. évadjánál tart, így ebben az esetben a kitartás nem lett volna jó ötlet, főleg hogy epizódikus történeteket láttunk, nem pedig egy szerializált misztikus sci-fit nagy kérdésekkel és várva várt válaszokkal. 

Homeland

Az első évad szenzációs volt, a második már kevésbé. A másodikat inkább a várakozás jellemezte, hogy újra produkálni tudja a korábbi évad minőségét, így minden izgalmasnak tűnő történetszálat reménykedve, nagy csillogó szemekkel követtem végig. A harmadik évad az első 4 epizód alapján szerintem borzalmas, lassú és eseménytelen és Dana. Majdnem majdnem majdnem annyira gyenge, mint a Dexter 8. évad volt, de most nem az utolsó évadról van szó, legalábbis ez még találgatások kérdése 3-4 epizód után.

  Bennem elfogyott a remény, nem akarom tovább nézni, de ezen sorokat pénteken írom. Hétfőn lehet hogy nem lesz erőm elszakadni a sorozattól és megszokásból tovább nézem, közben magam előtt is szégyellve, hogy már megint csalódnom kell, ahogy az előző 3-4 epizódban is. Vajon a Homeland izgalmas, népszerű  első évadja mennyi ideig táplálja majd reményeinket?

Kasza egyenlet

Fontos tényezők a döntésben:

Korábbi évadok minősége,

Várhatóan meddig fut még a sorozat?

Jelenlegi epizódok minősége. A minőség ingadozása. Ha 4-5 gyenge epizódonként kapunk egy  fantasztikusat, akkor nehezebb szívvel válunk meg tőle, ugyanis lehet hogy éppen a következő rész lenne jó. 

A nézőnek mennyi ideje van sorozatokat nézni? Minél kevesebb ideje van, annál sebesebben forog a kezében a kasza. 

Mi az amit kihagytam a mérlegelés során használatos szempontok közül?

Nektek mely sorozatoktól volt nehéz megválni?

Mi az, ami már nem tetszik, de nem tudjátok rávenni magatokat a kaszára?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spockcooper.blog.hu/api/trackback/id/tr1005598698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása