Címkék

filmajánló (1) London (1) politika (1) trek (1)

HTML

Spockcooper

Friss topikok

  • desmondwallace: Én benevezek rá. (2012.10.28. 20:00) 247°F

Címkék

Külső feed

Houston we have a problem

Én mondom, a Spocky.

2013.08.04. 12:56 SpockCooper

államvizsga

Ezt a posztot azért írom, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhassak azon ismerőseimnek és a blogon keresztül ismeretleneknek is, akik a közeljövőben diplomáznak majd le. Jómagam ebben az évben, 2013-ban diplomáztam közgazdászként egy főiskolán.

Nekünk tartottak egy felkészítő előadást, ami kb. 4 órás volt, tehát érdemes rákérdezni arra, hogy nálatok van-e erre lehetőség valamilyen formában. Ez azért is hasznos, mert nekünk volt néhány olyan kérdés a tételek között, amit nem tanítottak, más kérdések pedig az adott téma konkrét példán keresztül való bemutatását kérték,  ilyen konkrét példákhoz viszont nem lehetett hozzáférni, mert valószínűleg üzleti titoknak minősülnek. 

demot_allamvizsga.jpg

Nem szabad a szerencsére bíznod magad, ha 50 tételt kell tudnod, akkor mind az 50-ről tudnod kell mondani valamit és a tételek minden kérdésére legyen értelmes válaszod. A tételkidolgozást egyenletesen kell elosztani, hiába kedvelsz egy témát, nem fogják engedni, hogy a szokásos időkeretnél hosszabban beszélj róla, és ha utálsz egy témát, akkor is összefüggően kell beszélned róla 5-10 percig. Én nem szeretem a nagyon rövid tételkidolgozásokat, mert azokat nehezebb megértenem, a hosszabbakból jobban kiderülnek az összefüggések. Ezt a két szempontot figyelembevéve 5 oldalasnál hosszabb tételt ne írjunk. Esélyes, hogy ez a tanács erősen iskolafüggő. A tételeket kis csoportokban dolgozzátok ki és csak olyan emberek tételeit fogadd el, akik szorgalmában és szellemi képességeiben maximálisan megbízol. Az ejtőernyősök is maguknak hajtogatják az ernyőt, az a biztos.

Prezentáció

Ez a szakdolgozatod bemutatását jelenti, az úgynevezett védést az államvizsga bizottság előtt. Ne felejtsd el, hogy a bizottságból csak a konzulens és a külső konzulens (opponens) olvasták a dolgozatodat, de még ők is valószínűleg az egészet elfelejtették  azóta. A diavetítés egyszerű stílusú legyen, szeretik a táblázatokat. Ha eljutottál az államvizsgáig, akkor valószínűleg össze tudsz rakni egy egyszerű, elegáns diasort és elő is tudod adni, de még ekkor is fontos a konzulensed véleményét kikérni a diákról és otthon többször is előadni, begyakorolni. Érdemes a szakdolgozat beadása után elkészíteni a védés szöveges anyagát és a diasort, mert akkor még nem kerültél abba a fázisba, amikor nem érdekel semmi, csak hogy aznap 15 tételt be kell tanulnod. 

Nálunk a prezentációra az volt az előírás, hogy a saját kutatásról beszéljünk, tehát a szakdolgozatunk azon részéről, amely nem szakirodalmon alapul, hanem kvantitatív és kvalitatív kutatásokról, primer és szekunder adatgyűjtésekről.  A legnépszerűbb a kérdőíves megkérdezés és a válaszok elemzése, de hasznos összehasonlító elemzést is készíteni, ilyen lehet pl. a SWOT elemzés vagy két termék összehasonlítása. Kérdőívek esetén ne felejtsétek el a kutatási módszertant jól megválasztani és azt bemutatni az elemzésben.  No, de most nem a szakdolgozatról írok, a lényeg hogy a saját munkánkat kellett kidomborítani és szépen összefoglalni kutatásaink eredményeit. 

 A mi főiskolánkon azt mondták, hogy nagyon-nagyon sokat számít a prezentáció, ér annyit mint maga a szakdolgozat, annak ellenére, hogy előbbi egy tíz perces előadás, utóbbit pedig egy-két hónapig írtad. 

Nekünk azt mondták, hogy 10 percig prezentálhatunk, addig nem fognak megzavarni minket közbeszólással, közbekérdezéssel. Én ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy mind a prezentációm, mind a tételem előadása kb. két percen belül kérdezz-felelek típusú számonkéréssé alakult át. Közbe fognak kérdezni, ne lepődj meg!  

Kapsz papírt.  Mármint kapsz A4-es lapokat, hogy összeszedhesd a gondolataidat a tételeidről és vázlatot írj magadnak. Ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy válaszd külön azokat a lapokat, amelyekre azt írod, ami szorosan hozzátartozik a tételhez, tehát a lényeget és azokat a lapokat, amelyekre a kiegészítő megjegyzéseket, összefüggéseket írod, ha van még időd. Nekem is ezt kellett volna tennem, de elkövettem azt a hibát, hogy már az elején beszéltem olyan dolgokról, amelyek csak távolabbról érintik a témámat, így a tanár jobbnak látta, ha inkább kérdéseket tesz fel nekem és én azokra válaszolok. Ha a lényeggel kezditek és nem kalandoztok el, akkor talán hagyják, hogy végigmondd. Ha még van időd akkor rátérhetsz a kiegészítő lapra és az arra jegyzetelt gondolataidat is előadhatod. 

Aranyszabály: Soha ne mondd, hogy ,,Nem tudom"! 

Ha például azt kérdezik, hogy a paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs, akkor mondd azt, hogy szép piros és, bokorban terem, a paradicsom a paradicsomsaláta alapanyaga. 

Sok sikert kívánok nektek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spockcooper.blog.hu/api/trackback/id/tr885444401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása